Tirsdag 5. juni 2013

I kveld var jeg på tur i mitt barndomsrike, Norherad i Vågå. Her ligger det to flotte naturreservat, og denne gangen var det Vistehorten naturreservat jeg besøkte. Den spesielle kalkfuruskogen, og alle de lavarter som finnes inne i dette området, skaper en eventyrverden som knapt kan beskrives med bilder. Når jeg går innover i slike skoglandskap som nesten er helt uberørt av menneskelig aktivitet blir jeg nesten rørt over hvor vakker skogen kan være. Spenningen hvor stien fører og hva som skjuler seg bak neste sving i denne trolske verdenen gjør sitt til at turene blir lange her inne...

Mandag 27. mai 2013

Gammelskogen har mange hemmeligheter - og innbyggere. I tillegg er en rusletur inn i gammelskogen medisin for både kropp og sjel. Det finnes ingen steder som er mer spennende å utforske for en naturfotograf, og motivene står i fleng. Naturens egne kunstverk, eller de fastboende her inne. Denne perleugla hadde funnet seg et hjem i en gammel råtten stubbe, og lot seg slett ikke skremme av mannen som... stadig vandrer her inne. Kjentfolk, tenkte den nok. Våren og forsommeren er en flott tid å studere ugler på, og jeg er både fasinert og betatt av disse fuglene. Det finnes knapt noe tøffere i norsk natur. jeg er faktisk så interessert i disse uglene at jeg prøver å kartlegge bestander av dem inne i gammelskogen. Dette for å dokumentere hvor viktig det er med slike skogsområder, og for kanskje å samle nok informasjon til å fylle et kapitel i en bok som jeg har jobbet med i flere år. Jeg er også svært interessert i få høre om flere uglereir i Sel kommune. All informasjon om dette behandles med stor omtanke og forsiktighet. Har du tips, så send meg en melding.

Lørdag 20. april 2013

Sommeren nærmer seg. Det blir varmere i luften for hver eneste dag, og naturen våkner til liv. Trekkfuglene har de siste dagene ankommet en etter en, Vipe, trane, bokfink, linerle og fluesnapper er noen av artene som de seneste dagene er observert her oppe i Nord-Gudbrandsdalen. Det er et ordentlig tegn på at sommeren er her. Når varmen kommer, våkner insektene opp og naturen blir med ett så mye rikere. Denne valsehjorten, som tilhører hjortebillefamilien, fant jeg i dag sittende oppe på en morken bjørkestubbe. Denne billen er ganske sjelden, og den er slett ikke ofte å se, da den lever sitt liv svært så tilbaketrukket inne i morkne trestubber og trær.
Vi går en herlig tid i møte!

Søndag 7. april 2013

Elvene her på Otta har fått sine første åpne råker, og fuglelivet tar seg opp for hver eneste dag. Fossekallen denne barske skapningen, som hele vinteren gjennom gjør sin dykk i det iskalde vannet, er ikke lengre alene i vannmassene. I dag så jeg i tillegg både svane, gråhegre, stokkand og siland. Våren nærmer seg dag for dag- vi går en herlig tid i møte! 

Torsdag 28. mars 2013

Herlighet for en påske vi har hatt! Sol fra en helt skyfri himmel hele påsken gjennom. Jeg tror ikke jeg har opplevd maken mine 50 år til tross. Denne påsken har jeg gått mer på ski enn jeg har gjort de siste 5 årene til sammen. Drømmepåsken må jo benyttes. I dag var vi inne ved Gjende. Et eventyr av et landskap viste seg fra sin aller beste side, og noe annet enn blått under skia ville vært et "bomskudd". En god tur på ca. 2,5 time ble avsluttet med hjemmelagede karbonader på Maurvangen Kafe.

Tirsdag 26. mars 2013

En kjempeflott fullmånekveld måtte bare benyttes.
Det var fler enn meg som lusket rundt i månelyset nå i kveld. En rev på kveldstur hastet innover fjellbjørkeskogen. Til meg la den igjen disse sporene, og kveldens motiv ble dermed sikret.

Mandag 25. mars 2013

De små ting finnes over alt. Det gjelder bare å ta seg tid til å se og oppleve. I dag igjen gikk jeg en tur på hele 3,5 timer langs elvekanten i et herlig påskevær. På denne tiden av året, når elven sprekker opp finns et utall av motiver, og dette er en tid som jeg ser frem til hvert eneste år. Dette er en verden av is – en verden ubarmhjertig og farlig. Isblokker på flere hundre kilo kan uten forvarsel rase ut, og kommer man under en slik har man ikke store sjanser. Man skal hele tiden vite hva man driver på med, og ikke ta unødige sjanser, selv om fristelsen enkelte ganger kan bli stor nok til at sikkerheten kan settes til side. Gjør det ikke! Våre store elver er mektige og har uante krefter. Fra dagens tur presenterer jeg dette bildet for dere. Så vakker kan elveisen være! Er det noe rart jeg har dilla?

Søndag 3. februar 2013

I dag gikk turen til Selsvollene. På denne tiden av året trekker rådyrene ned på jordene for å beite. Så skye som de er i dette åpne landskapet, må man virkelig tenke seg om før man nærmerer seg disse dyrene. Vindrettning er ting, og det gjelder også å benytte seg av de skjul som finnes i naturen for å komme tett nok innpå for å få gode bilder. Jeg som er en fjern slekning av "Sitting Bull" benytter meg ofte av indianersmyging på slike oppdrag. Jeg hadde en trivelig tur i dag, og på turen observerte jeg hele 4 flokker med rådyr. Dette var den største av de med godt over 10 dyr. 

Søndag 20. januar 2013

Godt nyttår alle sammen!
Det er rolig inne i skogen på denne tiden av året, og ventingen på at gjester skal besøke foringen kan ofte være en utfordring. I slike rolige perioder må man være både kreativ og tolmodig. En bålkos og en kopp nykokt kaffe over bålet er et meget godt alternativ. Aldri smaker kaffen bedre enn nettopp da.

Fredag 28. desember 2012

Det råder en herlig vinterstemning inne i skogen nå om dagen, og på slike dager bare må jeg ut. Ut- lenge!
Å gå innover i skogen på slike dager, med snøen liggende i trærne og sol fra en nesten skyfri himmel, er en opplevelse. Trærne skaper et nesten trollskt landskap- tatt ut av en eventyrverden. Stillheten i et slikt landsskap finnes det ikke maken til. Bare lyden fra knasende snø under skosålene kan høres, og landskapet kan synes å ligge helt ubrukt. Men her inne finnes det liv, selv om det ikke kan ses ved første øyekast. Spor etter både rev og elg ble observert, snoende på nesten usynlige stier innover i skogslandsskapet. Gamle ferdselårer som har blitt benyttet i hundrede av år. Disse dyrene er på denne tiden av året alltid på jakt etter noe å spise. Elgen hadde beitet granbar flere steder, men søkte nok også annen føde lenger inne i skogen. Kanskje fant den noen gresstuster på seterkveene lenger nede i dalen, eller seljebark nede i lauvskogen. Reven hadde gravd å snuset flere steder, en liten mus skal passe på når Mikkel er ute på tur. Med ett dukkero gså et harespor opp inne i gammelskogen, og Mikkels spor ender kurs etter haresporet. Kanskje ble det harestek til middag. Min trofaste følgesvenn her inne, lavskrika, var ikke å se i dag. Kanskje hadde hun også trekt lenger ned i lia på jakt etter noe å spise. Det var en herlig dag der inne. I morgen er det spådd mildvær og vind, og eventyret er nok over for denne gang.

Onsdag 26. desember 2012

I dag lå det en kjempefin sporsnø, og dagen ble benyttet til en skikkelig skogstur. Gaupa har tilhold i flere av skogsområdene jeg benytter, og vandringsveiene er for meg kjente. Det gikk heller ikke lenge før det første sporet ble observer...t. Den fine sporsnøen måtte bare benyttes, for å prøve å komme på "skuddhold" med kameraet. Dagleiet måtte finnes. Da sporet endte i et meget ulendt terreng med fjellhyller og uoversiktelige områder fant jeg det tryggest å dra meg meg tilbake. Helt alene, langt fra folk og glatte fjellhyller, og med et av skogens farligste rovdyr like i nærheten, kan være dårlige odds.

Søndag 2. desember 2012

Så kom kulden i år også. 20 iskalde blå viste temometeret da jeg stod opp i dag tidlig. Planene var allerede lagt for at jeg skulle få med meg soloppgangen oppe på fjellet, så det var ingen vei tilbake. Etter en snøgg frokost var det å starte bilen og dra avgårde. Nedpakket som en polfarer bega jeg meg ut på en partimers tur innover i skoggrensen, og for en herlig morgen. Kulden hadde virkelig satt spor etter seg, og motivene var ikke vanskelige å finne. Rimfrostbilder i fleng ble resultatet, og etterhvert noen blåfrosne fingre som ble tint opp igjen ved hjelp av varmeapparatet i bilen.  

Lørdag 13.oktober 2012

Oktober er den siste høstmåneden, og snart er det slutt på fotturene for i år. Fjellskoene må snart byttes med ski, og mulighetene blir mindre for å nå hver avkrok og avsidesliggende steder. Det er slike steder jeg liker. Men om noen måneder vil igjen vårsola varme i liene, og livet vender tilbake til naturen rundt oss.

I dag gikk turen opp til Haldorpiggen i et friskt og virkelig høstaktig vær. Minus to grader og en liten svak bris gjorde turen til en luftig opplevelse, men turgleden fikk overtaket...

Lørdag 6. oktober 2012

I dag var jeg tilbake der jeg tråkket mine barnsben oppe i Nordherad i Vågå. Dette er kanskje Norges vakreste kulturlandsskap, og turstier ligger det her i kilometer etter kilometer. Alle årstider har sin sjarm her i dette helt unike og fantastiske landsskapet, likevel er høsten noe spesiellt. På min 4 timerstur koste jeg meg noe helt utrolig med fine høstfarger og flotte naturopplevelser. Dette er et sted som bare må oppleves!

Lørdag, 16.september 2012

Endelig er høstfargene i fjellet her, og naturopplevelsene er aldri større en på denne tiden av året. I dag gikk turen til Gjende, og jeg ble ikke skuffet hva fargene angikk. Jeg lar bildet få tale over hva vi fikk oppleve.

Fredag 17. august 2012

I aften var jeg en tur inn i gamelskogen. Inne i en lysning fant jeg meg en flott blåbæreng, jeg plukket og spiste, og riktig koste meg. Mine venner lavskrikene dukket også opp og ville være med på blåbærfesten. Sammen spise vi bær, og da jeg satte meg ned ved en stubbe med min petterøes (noe jeg burde sluttet med) satte lavskrikene seg ned i nærmeste tre, og bare ventet på at festen skulle fortsette. Vennskap med skogens innbyggere skal man ikke kimse av.

Mandag 13. august 2012

I kveld var jeg og min datter i Gudbrandsdalslågen på fisketur, og for en kveld det ble for den yngste av oss. Denne kvelden fikk Gudbrandsdalslågen ett nytt medlem i kilosklubben. Denne pene fisken på nøyaktig 1000gr. er ny rekord for den ivrige fiskeren. Jeg regner med at interessen ikke avtar etter denne turen, og at det blir flere turer utover høsten. Morsomt!

Fredag 27. juli 2012

Hei alle sammen! Det er ferietid, og tiden strekker ikke til for å blandt annet oppdatere denne hjemmesiden. I kveld tar jeg meg likevel tid, etter to fantastiske dager i Jotunheimen. Endelig slo finværet til også, og turlysten ble ikke til å stoppe. I dag ble utgangspunktet for familiens utflukter tatt fra Bygdin, og området rundt Bitihorn. Jotunheimen viste seg fra sin aller beste side, og temperaturen lå på godt over tyve grader så høyt til fjells. Flere småtopper ble besteget, og vi fikk mange flotte fjellopplevelser. Dagen i dag ble avsluttet med å kjøre Jotunheimvegen ned til Vinstra, med stopp på Haugseter Fjellstue for middag. Dagens rett som var hjotekarbonader smakte helt fortreffelig, og kan absolutt anbefalles!

Torsdag 5. juli 2012

Blomsterenger er i dag svært truet, og det finnes vel knapt noe landskap i dag som er mer truet en disse. I det moderne landbruket er det ikke lengre plass til slike oaser i landskapet. Grøftekantene er i dag Norges største blomsterenger. Dessverre brukes det i disse dager millioner av kroner på slå denne blomsterprakten ned. I flere kommuner har de nå på enkelte strekninger fredet grøftekantene, til blomstringen og frøsettingen er over, for å ta vare på artsmangfoldet og truede insektarter. Jeg gir herved en stor honnør til disse oppegående folkevalgte.

I kveld var jeg på en slik vandring langs en grøftekant. I løpet av dagen hadde kantklippingen funnet sted også her. Dette var en baksideveg med noe begrenset trafikk, så er dette virkelig gjort av trafikksikkerhetsmessige årsaker, eller er det jeg har lyst til å bruke ordet vandalisme om?

I grøftekantene finnes det også maurtuer. Maur er en viktig matkilde for mange fuglearter. Grønnspetten er en av disse, og grønnspetten kan lage store ganger inn i maurtuene. Denne unge spetten var nok i dag nettopp på matjakt i tua. Den unge og uerfarne fuglen anså nok ikke motorduren fra klipperen som særlig truende så ivrig opptatt som den var med å spise. Plutselig oppdaget den nok faren, men dessverre for sent.

Mandag 25. juni 2012

I dag gikk turen inn i gammelskogen. Det var en stund siden sist, og draget inn i de dype skoger ble nesten uutholdelig. Når anledningen så bød seg, var jeg ikke sen om å pakke fotoutstyret og legge i vei.
Allerede ved inngangen til gammelskogen møtte jeg en flokk med lavskrike, og disse fulgte meg i nesten en hel time innover i skogen før de til slutt gjorde vendereis og dro tilbake. Det er alltid trivelig med selskap på tur, og lavskrikene er intet unntak i så måte. Det finnes ikke mer tillittsfulle skapninger inne i våre skoger, og det er slike opplevelser som gjør det hele så spennende. Øyblikkene, opplevelsene - de uventede hendelsene.
Herunder kommer nok også neste opplevelse fra turen. Langt inne skogen ligger et lite tjern. Her finnes det mye insekter, frosk og andre arter som har sin tilknyttining til vann. Enkelte ganger kan også større dyr komme innom for å slukke tørsten, så som elg, hort og rådyr. Det var ikke det jeg så i kveld, men derimot en rødstilk som tok kveldsvasken nesten rett forann øynene mine. Den dukket, slo med vingene i vannet og ristet seg så vannspruten stod. Gang etter gang gjentok den seansen, og enset ikke meg i det hele tatt. Det var et fornøyelig syn. Igjen - øyeblikkene kan være uforglemmelige. 

Helgen 23.-24.juni 2012

Midtsommer er insekttid, og det finnes et utall av motiver å finne i hagen og i alle blomsterenger på denne tiden. Tiden går fort på slike vandringer, og mange forskjellige arter er finne. Noen sitter på blomstene, andre på oversiden av blader, andre gjemmer seg på undersiden av blader og atter andre må man finne nede i vegetasjonen. Det er den reneste skattejakt å gå på slike plasser og lete etter de tøffeste, sjeldneste og morsomste artene.
Jeg lar denne flotte fiolette jordløperen være representanten for helgens turer i blomsterengene.

Søndag 3. juni 2012

I dag gikk turen til mine barndoms trakter oppe i Nordherad i Vågå. Oppe i Nordherad er det et yrende fugleliv, og her har jeg ofte kommet på nært hold av fugler som ellers kan være vanskelig "å få tak på". Av en eller annen grunn har jeg her stadig fått gode bilder. Kansje er det på grunn av lokalkunnskapen fra tidlige barne- og ungdomsår som gjør sitt til at jeg vet hvor jeg skal se også kanskje.

I dag var det gjøken jeg var på jakt etter, og det gikk heller ikke lang tid før de første eksemplarene ble observert flygende innover liene. Inne på et lite beiteområde traff jeg på en som var mer samarbeidsvillig, og vi hadde selskap av hverandre i en halvtime, før den ble fornøyd og forsvant inn i skogen igjen. Inne på beiteområdet fløy gjøken først, og jeg lurte som en indianer etter. Så snart jeg var ti meter unna, fløy gjøken noen meter videre og slik fortsatte leken. Underveis i jakten ble det en del bra bilder som blir til minner i minneboken.

Lørdag 25.mai 2012

Man trenger ikke alltid å dra langt av sted for å oppleve naturen på nært hold. I aften gikk jeg en liten tur i min egen hage for å oppleve det interessante insektlivet som så smått om sen våkner til liv. Om man tar seg tid, og bøyer seg ned for å studere insektene nærmere vil man oppdage en verden som overgår det det meste. Denne bartetresmelleren satt på en avblomstret valmue, og ble et yndet motiv på min lille hagetur.

Mandag 21.mai 2012

Hei alle sammen!
Jeg kan herved meddele dere at stjertmeisparet jeg tidligere har nevnt for dere har fått klekt ungene sine. Foreldrene er nå travelt opptatt med mating av sine små fra tidlig morgen til sene kveld. Det er ikke få insekter og larver som finner veien inn i reiret i disse dager, og mer blir det ettersom ungene blir større og enda mer sultne. Det er en hektisk tid for disse fuglene, og jeg beundrer deres pågangsmot og innsats for å få fødd opp ungeflokken sin.

Søndag 20. mai 2012

I dag tok hele familien en tur inn til Gjende i Jotunheimen for å oppleve vårens vakkreste eventyr.  Aldri er fjellet vakkrere enn når mogopen blomstrer på tørre rander inne i fjellet - og ingen andre steder her til lands finner man fler av denne fantastiske blomsten enn akuratt inne. I tusentall står denne hardføre og flotte blomsten, og bare venter på å nytes av den naturinteresserte.
Det ligger forøverig mye snø igjen inne i fjellheimen, og faktisk mye mer enn i fjor på samme tid. Vi husker vel alle den store flommen i fjor, og vi får håpe på lite nedbør fremover slik at vi ikke får de samme tilstander i år igjen.

Tirsdag 1. mai 2012

I dag ble det en ny tur inn i skogen på fuglejakt. Jernspurven er en trivelig fugl som jeg hadde stor glede av å observere nå i dag. Jernspurven er en stillfaren fugl som liker seg i buskas og undervegetasjon. Nebbet er tynt, rygg og vinger er brunspettet, og undersiden, hals og deler av hodet er metallgrå. Sangen er en knirkende og behagelig hvislende strofe. Det finnes jernspurv i stort sett alle løvskoger, men den er egentlig ganske vanskelig å få øye på. Det er faktisk svært sjelden at du kan observere den slik som på dette bildet. Stort sett holder den seg inne i tett buskas og kvisthauger, og sitter sjelden godt synlig slik som her. En fugl som gjør svært lite av seg både i oppførsel, levevis og hva farger angår. Men trivelig er den!

På turen hjemover gikk jeg meg på en flokk med sidensvanser. Sidensvansen hører til på den sibirske taiga, og hekker i Skandinavia hovedsakelig i de nordligste landsdeler. Observasjoner i Nord- og Midt-Gudbrandsdalen tyder på at arten hekker fåtallig og svært uregelmessig i fjellskogene våre.

Selvfølgelig hekker sidensvansen inne i mine dype skoger. En flokk på ca.15 stykker ble i dag observert inne i en gammel løvskog, hvor den beitet på "gåsunger".

Den som trodde at skogene her på Otta ikke huser eksotiske gjester, får tro om igjen.

Søndag 22. april 2012

I dag gikk turen opp til noen seterkveer, for å se etter hjortedyr som pleier å beite på de første grønne gresstustene. Etter å ha sett over flere seterkveer, fant jeg til slutt et beitende rådyrpar på en av dem. I en halv time ble jeg liggende i skjul å følge med de flotte dyrene, før de lunket videre nedover jordet og ned i skogen igjen.

Fredag 20. april 2012

Stjertmeisreiret jeg skrev om den 6.april er ferdig, og snart legges det egg i den nye boligen. Jeg måtte ut i skogen i aften bare for å inspisere fremgangen i byggeprosjektet, og jeg ble virkelig imponert over hvor fort disse små fuglene har utført sitt arbeid.

Stjertmeisen har et helt unikt og flott reir som bygges av mose, fjær og spindelvev. Inngangen legges til den ene siden, og reiret er elastisk slik at det utvider seg ettersom ungene vokser til. Det er som regel festet til en grenkløft gjerne bjørk. Tro det eller ei, men man har faktisk talt 3000 fjær i et slikt reir.

Nye rapporter følger fra Reiret i skogen.
 

Søndag 15. april 2012

Kong Vinter slo til i igjen i natt. Da vi våknet i dag tidlig lå det 20 cm. nysnø og ventet på oss. Det ble en tidlig vår i år, men jammen har vinteren slått tilbake noen ganger også, noe som vitner om at april kan være en lunefull måned.

Til tross for all nysnøen, og en dryppende nese med dertilhørende sår hals, måtte jeg ta turen ut til foringsplassen for å fylle på matlagrene. På slike dager da snøen plutselig ligger i tykke lag, er mattilgangen på foringsplassen et kjærkommet tilskudd for alle skogens små innbyggere. Jeg ble ikke lenge alene på foringsplassen etter at ny mat var på plass. Rødstrupen var på plass nesten før jeg kom meg inn i skjulet, og flere dukket opp etterhvert. Einar Ekorn er en trofast gjest, og som ofte finner på mange sprell for en ivrig fotograf. Dagen i dag var intet unntak, og Einar var raskt på pletten da han skjønte at matlagrene igjen var fulle.

I dag hadde jeg andre planer enn å besøke foringsplassen, og jeg hadde ikke tenkt at foringen skulle fortsette noe særlig lenger heller nå i vår. Snøen gjorde sitt til at det blir noen dager til, og dagens opplevelser var absolutt verd arbeidet.

Lørdag 7. april 20121

"No livnar det i lunnar, noe lauvast det i li, den heile skapning stundar no frem til summarstid."

Denne gamle kjære sangen passer godt i disse dager. I alle lier synger fuglene dagen lang, og reirbyggingen er i gang for fullt. Noen fugler jakter en make, mens andre lever sammen hele livet gjennom. Uansett et tryggt hjem skal bygges for de små fugleungene som om noen få uker skal komme til verden. Noen unger som skal fødes opp i noen hektiske sommeruker, slik at de skal være rede til å klare seg selv i god tid før høsten faller på.

I dag oppdaget jeg et toppmeis reir i en gamel morken stubbe i skogen overfor her jeg bor. Det skal bli artig å følge med denne familien også i ukene som kommer. Jeg får det travelt fremover, for jeg skal jo også følge stjertmeisreiret jeg fortalte om i går.

Når fuglekonserten foregår i blandingsskogen nedover i de solrike liene, er det en liten fugl som utmerker seg i disse dager. Denne lille og spee fuglen har en stemme som overgår de fleste både i styrke og skjønnhet. Rødstrupen er vel vært å observere og lytte til!  

Fredag 6. april 2012

Det er herlig med påske og påskeferie! Dagene brukes aktivt ute i skog og mark. Selv om temperaturene ligger bare på noen få plussgrader med en sur nordavind, er det likevel ting å oppleve. I dag gikk turen til noen bratte skogsholdt hvor det er et yrende småfugleliv. Jeg venter fortsatt på noen faste sommergjester, men de lar vist vente på seg i disse forholdsvis kalde vårdagene. Linerla, svarttrosten, bokfinken og bjørkefinken har allerede meldt sin ankomst, men enda mangler flere av mine faste følgesvenner sommeren gjennom. Alle sangerne eksempelvis. 

Mange småfugler har sitt tilhold i vårt kalde klima året gjennom, og mange av disse er eksotiske nok. Stjertmeisen er en av dem. Denne fuglen er fantastisk flott, og er for meg ved siden av blåstrupen min absolutte favoritt blandt alle de arter vi har her til lands. I dag gikk jeg meg på en kolloni av stjertmeis som hadde begynt reirbyggingen nedover i den tett bevokste lia. Ettersom sommeren går skal jeg komme med flere rapporter fra mine opplevelser blandt disse stjertmeisene.  

Mandag 2. april 2012

Etter en mars måned med rekordvarme, og en særdeles tidlig vår, kom april med kald nordavind og nattlige temperaturer langt nede på minusstigen. Naturen er merkelig i så måte. Fra tosiffrede varmegrader om nettene til skikkelig nattefrost.
Nattefrosten gjør også sitt til å skape stemning, langs elver og åer skapes de flotteste isformasjoner og en hel eventyrverden ligger rett utenfor stuedøra. Det gjelder bare å ta turen ut selv om nordavinden river en kropp langt inn i sjela. I dag brukte jeg flere timer langs Dahleåa bare for å oppleve de små og store detaljer en skikkelig nattefrost kan utrette.  

Lørdag 17. mars 2012

Hei folkens!
Våren kom tidlig i år igjen, og takk for det. Nå allerede i midten av mars ligger skogene nesten bare, og frister med lange fotturer. Her inne i skogene er det allerede et yrende liv, der fuglene spiller ustanselig. Det er helt tydelig at også de har fått med seg at Kong Vinter har måttet gi tapt for de tidlige varmegradene, og at sommeren sakte men sikert er på tur. Langt inne i skogen gikk jeg meg i dag på denne elgskallen. Dette vitner om at livet her inne ikke alltid er noen dans på roser. Hva dødsårsaken er skal være usikkert, men kanskje har den bukket under av sykdom eller alderdom, eller kanskje har det her utspilt seg et drama i møte med et rovdyr ute på jakt. Naturen gir og naturen tar, og livssyklusen går videre.

Allerede for en uke siden var hegren observert nede ved elvebreddene langs Gudbrandsdalslågen. Dette er 14 dager tidligere enn i fjor, og dette vitner også om at våren har kommet for å bli.

Søndag 12. februar 2012

Hei folkens!
Lenge siden jeg har skrevet i turdagboken, og her kommer årets første etter vinterdvalen. Jeg er nesten som bjørnen, først når solen begynner å få tak igjen i midten av februar, begynner det å krible i turfoten. I dag gikk turen til skogs. Skogen er vakker på vinterstid, og særlig etter snøfall er den spesielt innbydende. Turer innover i skogen på truger eller på ski på denne tiden, er faktisk ganske spennende og interessante. Den fullstendige stillheten skogen byr på i slike dager, må bare oppleves - og jeg tror også at vi har gått av det.  Snøen ligger tung i greinene, og det dannes en helt fantastisk eventyrverden inne i skogene på slike dager.

Søndag 27. november 2011

Dette var den siste søndagen i november, og det nærmeste jeg kom vinteren i dag også var litt isdannelse i en bekk, og et lett snøfall i går natt har lagt et tynt teppe over landskapet. I området rundt Rapham gikk jeg i dag en totimers tur i et lett terreng rundt noen små tjern og inn i skogen. Ikke mye dyreliv å se, men en ting fikk jeg observert - nå har rypa har blitt hvit også her.  

Lørdag 12. november 2011

Vi skriver midten av november, og ennå ligger Rondane fri for snø!
Det var en tidlig vår i år med bart fjell allerede i april, og nå så sent i november ligger fjellet fortsatt å bare venter på at kong vinter skal ta overtaket, men han lar vente på seg. Det er svært sjelden det skjer dette at fjellheimen ligger bar i så mange måneder i strekk. Selv rypa er litt i villrede, og beholder det meste av sommerfargen enda. Er dette kanskje et tegn på at det går enda en stund før snøen kommer?

Selv i snøens fravær, kan man oppleve blåtimen inne i fjellet. Blåtimen- den sagnomsuste og mystiske. Fikk bare så lyst til å dele dette bildet med dere fra dagens tur. Inne ved elva Ula var jeg i det blåtimen satte inn, og dette motivet fant jeg nettopp i elva. Er veldig fornøyd med den fantastiske blåfargen og fargespillet jeg fikk i dette motivet. Et øyeblikk til minneboken.

Lørdag 5.november 2011

Noen ganger når jeg ikke har planlagt noen spesiell tur, kan jeg bare gå lange turer inn i skogen. Jo lenger jo bedre. Når jeg bestemmer meg for en skikkelig skogstur, kan jeg bare finne en sti og følge den, og bare se hvor den fører meg. Særlig spennende er dette når jeg drar til et sted jeg ikke har gått før, og finner en ny sti som fører meg innover det ukjente.

 

Stiene er alle ulike, men har en ting til felles alle sammen, de finner alltid letteste veien gjennom landskapet. Både i flate partier, i svake hellinger og i ulendt bratt terreng. Men, så har de da også blitt til av ferdsel av dyr og mennesker gjennom hundrede av år. Alle disse stiene lager et utrolig nettverk av ferdselsårer gjennom skogen, og stadig kan man se spor etter dyr som nettopp har benyttet seg av disse stiene. Alle på vei til å finne noe å spise eller på vei til nye beitemarker eller revir. Når du følger en slik sti, vil man stadig støte på ”veikryss”, dette er plasser hvor man lett kan treffe på noen av skogens innbyggere, dersom veikrysset er et av de viktige slike inne i skogen. For det er slik at mesteparten av all forflytting inne i skogen går nettopp gjennom nettverket av stiene.

 

Det er svært sjelden at stiene munner ut i ingenting. Ofte fører de frem til åpne sletter, eller til steder med vann. Endepunktet kan også være veier eller dyrket mark. Uansett så er det spennende å følge en slik sti, og se hvor den fører hen. Like spennende er det å se hvordan stien smyger seg frem i landskapet, og spenningen ved hva som skjuler seg bak neste sving. Mange ganger har jeg nesten gått i den fella at jeg trodde stien har tatt slutt jeg også. Begynner man da å sondere terrenget litt, så finner man som regel veien videre. Kanskje går stien inn gjennom et tett buskas eller fortsetter innunder en tett gran. Et sted går veien videre!

 

I dag gikk jeg en slik skogstur. 3 og en halv time gikk jeg innover i den tette mørke skogen. At temperaturen de siste dagene har holdt seg godt over 10 grader nå i november, gjorde sitt til at turen ble både lengre og mer trivelig enn den ellers hadde kunnet blitt. På turen opplevde jeg flere ekorn og en røy. Etter sporene å dømme hadde en hjort eller to hadde nok gått like foran meg, men disse luringene så jeg ikke. Kanskje trodde de at jeger Bom Bom var den som kom gående?

 

Hvor ende stien min i dag spør du.

Oppe i grensen mellom furuskogen og fjellet lå en liten gammel seterkve inntil en sildrende fjellbekk. Seterhusene hadde tidens tann ført tilbake til naturen i form av forråtnelse, men enda var selve seterkvea forbausende fri for skog og kratt. Her er det nok godt beite for mange dyr i sommersesongen, nå lå den derimot brun og stille. Hit førte stien meg.

 

En liten runde rundt den lille kvea, viste at stier kom fra flere retninger, og at jeg hadde mange muligheter for turen videre. I dag valgte jeg derimot den samme veien tilbake.

 

Jeg anbefaler deg å finne deg din sti – God tur!

 

Søndag 23. oktober 2011

Noen ganger går jeg turer inne i skogen bare for å lete etter eventyret. Langt langt der inne, jo lenger inn jo skummlere eventyr. Eventyr  kan du finne overalt inne i enhver skog, det gjelder bare å ha fantasi og evnen til å se de små detaljer. I dag gjorde jeg en slik tur, og jeg kom ikke tomhent hjem. Jeg møtte mange skapninger kjente og ukjente, skapninger jeg tar med meg inn i vintermørket for videre behandling. Kanskje blir noen av dem med i en historie fra skogens uvirkelige verden.

Mandag 3. oktober 2011

Allerede i månedsskiftet september/oktober starter jeg foringen på mine foringsplasser, og det går ikke lang tid før de første gjestene er på plass. Gjester som vil glede meg med sine besøk til langt ut på vårparten igjen. I dag hadde jeg besøk av en lang rekke arter, og det blir ikke mye kjedelig med så mange forskjellige besøkende.
Følgende arter ble observert i løpet av 2,5 time nå i aften: Grønnfink, bokfink, pilfink, bjørkefink, kjøttmeis, blåmeis, granmeis, nøtteskrike, flaggspett, skjære, rødstrupe og grønnsisik.
Det ble en del bra bilder og trivelige opplevelser. 

Torsdag 8. september 2011

I aften tok jeg turen til Sjodalen på jakt etter høsten. Den våte sommeren har gjort sitt til at det nok ikke blir de store knallfargene i fjellet i dette området. Fikk likevel en flott tur på 2 timer i et meget naturskjønt fjellområde. Et flott høstvær med 15 grader, gjorde ikke turen mindre trivelig. Synd med fargene, og da særlig bladene på bjørka som på de aller fleste steder allerede ligger på bakken pga. soppsykdom.
Til helgen prøver jeg Dovrefjell i håp om at forholdene der er bedre.

Tirsdag 2. august 2011

I dag var jeg inne i Rondane for å sjekke noen moltemyrer.
Molten er snart klar for sanking, og man må alltid sjekke sine myrer, slik at man ikke blir for sent ute når den modnes ute på myrene. Kameraet var selvfølgelig med også i dag, og molta er et yndet og fargerikt motiv som man bare må ha med seg.

Søndag 10.juli 2011

I kveld gikk turen til fjells for å fiske. Faktisk så er dette bare tredje turen opp på fjellet for å fiske i år, flommen som herjet her i pinsen gjorde at veiene i lange tider var ufremkommelige. Nå er de fleste veier reparert, og mulighetene ligger åpne for mange fine fiskeopplevelser fremover. Om en uke har jeg ferie, og jeg ser ikke bort fra at det kommer fler fiskerapporter fremover.

I kveld var det ikke all verdens fiskebett, men to ørreter ble det likevel med en totalvekt på ca. 1,5 kg. Hele familien på 4 var med, mens de andre fisket med flue, valgte jeg en droppen spinner i sterke farger. Flufisket gikk ikke særlig bra, og fisket for meg var heller ikke mye å skryte av. En halvtime før vi dro hjem, gikk jeg over på andre siden av tjernet der vi fisket. På denne siden er det svært vanskelig å fiske pga. mye gress utover i vannet. Jeg vet likevell om et eneste sted på denne siden hvor det går ann å komme langt nok ut...
Her stod jeg i tyve minutter, og det var her de to pene fiskene bet på. 

Tirsdag 5. juli 2011

Endelig en finværsdag med skikkelig liv i blomsterengen. Med sol og varme kommer også insektene for fullt, og det er et yrende liv. Med såre knær og noen myggstikk kom jeg hjem etter et par timer i dette eldorado av liv. Etter den lange perioden med regn mangler mange arter ennå, men de kommer de kommer.

På slike turer som dette koser jeg meg virkelig. Stillheten og fargeprakten i flotte sommerlige blomsterenger sammen med sommerfugler, spillende gresshopper og susende hummler, gjør noe med meg. Det skaper stemninger og minner som jeg tar med meg inn i den mørke årstiden.

Mandag 4. juli 2011

Lenge siden sist jeg skrev i turdagboken min nå, så tiden er vel inne for en liten status. Juni har vært våt - skikkelig våt, og med flom som dere alle sikkert har fått oppleve på nært hold gjennom media. Turer var det i denne perioden også, men disse gikk mest i nærområdet, og kortere enn det som er normalt.
I kveld hadde vi en trivelig familiefisktur til Surtningen oppe på Bringen i Vågå. Fisket her har vært godt den siste tiden, og dette vannet har virkelig tatt seg opp de siste årene, og har i dag fisk av god kvalitet og størresle. I kveld var det derimot ikke det store fiskebettet, men naturopplevelsene og turen var like flott for det. Snakket med flere fiskere som i den siste uken hadde tatt pene fangster, men heller ikke de hadde stort å bære på i kveld. Fisken er merkelig, og det er vel det som gjør denne interessen så spennende også kanskje?

Vi opplevde å se elg som beitet, og vi hadde selskap av flere nysgjerrige lavskriker på vår vandring rundt vannet. Det er vel knapt noen fugl som har så mye mystikk knyttet rundt seg som nettopp lavskrika. Jeg for min del setter utrolig pris på denne fuglen, og liker både væremåten og tillittsfullheten dens.

Jeg tittet litt på huggtabellen i Villmarksliv da jeg kom hjem, og den viser at vi nok reiste hjem litt for tidlig... Uansett det kommer nye muligheter - fiskesesongen er ennå ung, og grillen vil nok fylles ved flere andledninger i år også.

Lørdag 25. mai 2011

I dag gikk turen opp til Vågå og Norheradsfjellet. Målet for turen var Hovdkinn en av de første toppene man møter når man går inn i fjellet fra Aabakken. Floraen i dette området er rikt og det finnes mange planter som er heller sjeldne i andre deler av landet. Mange botanikkere fra hele landet har Nordherad som et mål, og i denne naturen er det også en opplevelse i seg selv. 
Fjellpryd er en fin plante som står på de mest forblåste stedene oppe i fjellet, og jeg fant også denne i fin blomst, noe jeg satte stor pris på. En slik plante får tankene inn på hvor hardføre enkelte små vesener kan være i dette værharde landet vårt.
En trivelig 4 timers tur i kjempeflott natur, som jeg igjen anbefaler for dere alle.

Søndag 1. mai 2011

Jeg har en liten myr jeg ofte bruker å besøke nå på vårparten. Denne myra ligger litt lavere i terrenget oppe på fjellet enn de andre myrene jeg besøker på jakt etter vade- og andefugler. Det som gjør at denne myra så interessant, er at her tiner det opp først, og myra blir derfor en mellomlanding for mange slags arter inntil de andre myrene så smått om sen blir klare til bruk. I tidlige morgentimer kan det her være et skikkelig liv med mange fugler samlet på et lite område. I slike stunder kommer man virkelig tett innpå naturen, og er man ekstra heldig i en slik morgenstund, kan man også oppleve at elgen er innom for å drikke, eller du kan se reven sveipe innom på jakt etter et måltid.

I og med at dette stedet ligger lavere og nærmere menneskelig aktivitet, setter det sine spor. Vi mennesker er ikke alltid like ansvarsfulle som vi burde overfor slike perler ute i naturen. Perler for oss naturelskere, men livsviktige plasser for fugler og dyr. Bare en sump og en myr for andre...
Kanskje er det nettopp slik han har tenkt han som bare har latt denne bunten med sauegjerde blitt liggende, som en felle for alle dyrene, som finner det for godt å besøke denne plassen. Uaktsomt spør du meg! 

Søndag 24. april 2011

I dag gikk turen til fots oppe i påskefjellet. Skiføret forsvant for flere uker siden til og med her inne i de mektige Rondane. Synes det er like trivelig å gå på føttene inne i fjellet - vinteren er lang nok som den er.
Her kan dere se forholdene selv på nesten 1200 meter på Holtjernkampen, ikke mye skiføre for påsketuristene i år, men jeg håper uanasett at de fleste har kost seg for det.

Lørdag 23. april 2011

Så er vårens vakkreste eventyr her igjen - endelig!
Aldri, og jeg mener aldri, er fjellet vakkrere enn nå når mogopen står i full blomst. I dag var jeg inne i Sjodalen på jakt etter denne flotte blomsten, og der inne står den allerede i tusenvis på tørre rander og lyser opp. Motivmessig finnes det kanskje ikke noen blomst som er mer fotogen. Dersom man har blikket med seg, og har evne til å se de små detaljer i landsskapet, kan man ta de nydeligste og mest spektakulære bildene av denne planten. Inntil mosegrodde stener, på topper med utsyn mot snødekte fjell og i lyng med fjorårets høstfarger... Bare fantasien setter grenser. En spennende tid, og jeg har tatt noen blinkskudd som bare venter på en plass på veggen.

Om noen uker står også reinrosen i blomst inne i fjellheimen, et eventyr i seg selv det også. Også en blomst som jeg er kjempeglad i. Men det er ennå noen uker til, enn så lenge kan jeg godt klare meg uten så lenge mogopen blomstrer...

Onsdag 20. april 2011

I dag gikk turen inn til Holsetrene. Vi gikk hele veien fra Varphaugen og opp til setrene. Det ble en veldig laaaang, men trivelig tur. Fuglelivet er virkelig på topp om dagen, og jeg så i tillegg både tiur og  hare. I dag stiftet jeg også et nytt bekjentskap med en sommerfugl med det pussige navnet Svartkantkvistfly - en virkelig mester i kamuflasjekunst. Hadde den vært like stor som en hund, tror jeg nok at veien ned igjen hadde gått rimelig raskt for seg.
På tjernene oppe i tregrensen er isen i ferd med å gi etter for vårens varme, og det går nok ikke mange ukene før fiskestanga blir med på tur. Jeg gleder meg allerede.
Takk til Thomas for en fin tur - igjen!

Søndag 17. april 2011

I dag gikk turen til mitt barndomsrike i Nordherad i Vågå. Her vokste jeg opp i et naturskjønt område  med nærhet til naturen.

Nordherad er kjent for sitt vakre kulturlandskap, og har mottatt stor heder for dette.

I Nordherad er det omlag 100 husstandar. Grenda strekker seg frå kommunesenteret Vågåmo til grensa mot Lom. Det har budd folk i grenda frå før vikingtid. Framleis er det svært mange som får levebrødet sitt frå landbruket, og det er aktiv drift på dei fleste av gardane. Grenda har eit aktivt grendalag som steller til aktivitet for store og små på den nedlagte skulen Midtli, som grendalaget har teke over. Det er også frå grendalaget at Nordheradprosjektet sprang ut. Formålet med Nordheradprosjektet er å ta vare på kulturlandskapet og skape ny næring i grenda.

I Nordherad er det store muligheter for vandringer i urørt natur, og stier gjennom et helt fantastisk kulturlandskap. En liten tur på 20 - 30 minutter kan også bringe deg inn på snaufjellet, så her er mulightene virkelig mange. Jeg selv gikk i 2 timer i dag, og fikk med meg både fjell, urskog og bygda.

Lørdag 16. april 2011

Det er vel ikke noen overraskelse for noen om jeg sier at turen i dag også gikk til Selsvollene. Stadig fler fugler kommer, og snart har man alle sommerens gjester på plass. På hele dette store området kan man se flokker med fugler over alt, og særlig ute på jordene der hvor det ennå ligger små innsjøer etter vårsmeltingen. Det er en gang slik at jo flere fugler det kommer jo mer tillittsfulle blir enkelte av dem etterhvert. Denne vipa lot seg ikke stresse av en ivrig fotograf, men fortsatte ufortrødent videre på sin jakt etter noe å spise. 
Vipa er en flott og sjarmerende fugl, som jeg setter stor pris på. Snart forlater vipa dette området, og finner frem til sine faste hekkeplasser oppe i fjellet. Senere på sommeren vil jeg kanskje treffe på nettopp denne vipa igjen oppe i Rondane, hvor den ilter passer på sitt reir og unger, på en tue ved en bortgjemt myr. Da er nok livet mer stressende og masete enn nå i dag. Dagene blir nok mye travlere når ungene skriker etter mat, og reiret skal beskyttes. 

Onsdag 13. april 2011

Som vanlig på denne tiden av året tar Selsmyrene mye av mine turer. Fuglene vender tilbake, og det er et yrende liv i dette fantastiske fugleeldoradet. På en totimers tur nå i aften, regnet jeg 24 forskjellige arter på et lite område. Trekkfuglene har kommet, og det er for mange en kamp om de beste reirplassene og kurtisen er så smått i gang.
Svane, vipe, toppand, brunnakke, kvinand, trane, hegre, spurvehauk og stokkand er noen av de artene jeg på denne lille turen observerte.
Snart er påsken her, og når det ikke er brukbare snøforhold i fjellet, vil jeg nok på noen av disse dagene besøke dette stedet igjen før hekkingen er i gang. I hekketiden lar jeg de være i fred, og det er noe alle bør gjøre.

Lørdag 2. april 2011

I dag var jeg og sønnen min på en villmarkstur inne i Murudalen. Murudalen er kjent over hele landet for sin store elgbestand. Her inne holdt ennå vinteren taket, men om ikke mange uker vil sommeren feste grepet også her inne.
Hva elgen angår, så gikk vi ikke lange turen før vi såg de første elgene i ferd med å krysse en elv. Det ble forøvrig med forsøket for isen var tydeligvis for usikker for de store dyrene, og de måtte gjøre vendereis. I 15 minutter fikk vi gleden av å studere disse flotte dyrene før de fant det for godt å rusle inn i skogen igjen.
Med en temperatur i overkant av 10 grader var det en riktig så trivelig tur inne i skogen i dag.

Lørdag 19. mars 2011

I dag ble det også en tur langs elvekanten på leting etter isformasjoner. Jeg fant fler, og jeg hadde en koselig tur i det fine vårværet. Fossekallen holdt meg med selskap på hele turen. En trivelig og barsk skapning som jeg virkelig beundrer.

Søndag 13. mars 2011

I dag ruslet jeg en 2 timers tur langs Ottaelven - det er våren for meg. På denne tiden i det isen sprekker opp, finnes det utrolig mye å oppleve om man har blikket og sansene med seg. På denne turen opplevde jeg en hønsehauk som satt på et kadaver ute på isen, og en røyskatt som var travelt opptatt med sine gjøremål i elvekanten. Begge disse var ikke noe særlig interessert i å bli fotografert i dag, men opplevelsen er likevel vel verd å ta med seg. Jeg så også spor etter både bever og oter. Oteren har ikke vært noen fast gjest i Ottaelven de siste tiårene, men nå er hele to par observert i lystig lek i flere uker, så det er nå bare å krysse fingrene for at de slår seg til ro. Skal bli artig å følge med fremover våren og forsommeren.
Ellers så blir det mange isbilder om dagen. I disse dagene skapes mange flotte motiver, og lysspillet i isen synes jeg er spennende å jobbe med.

Søndag 6. mars 2011

Med VM femmil i Holmenkollen, måtte jeg tidlig opp i dag for å ta en skitur før moroa satte i gang. Et nydelig vintervær i fjellet måtte bare nytes før godstolen ble tatt i bruk. Turen gikk innover fra Mysusetrene og opp Tjønnbakken og videre innover mot Spranget. Et nydelig skiføre og en behagelig temperatur på noen få minus. Motiver finner man alltid på slike dager, og denne gamle bua kan sette tankene i sving. Et lite krypinn kan være godt å finne når vinterstormene raser utenfor. I slike stunder kan selv den enkleste bu være koselig, med varme i ovnen og ikke minst med en nykokt kaffetår.
Etter turen gjorde Nortug sitt til at dagen ble fullkommen.

Søndag 20. februar 2011

En stund siden jeg har skrevet i turboken min nå. Kulden nå på nyåret får ta en del av skylden for dette. Ellers så er ikke januar og februar de mest hektiske månedene heller for meg. Liker meg mye bedre når solen begynner å varme i nakken...
I dag var det virkelig et flott vintervær inne i Rondane, og det var et helt upåklagelig skiføre. Det ble en tur på ca. 2 timer- en passelig tur når gradertokken viste ned mot minus 15.
I fjellet ligger det ikke all verden med snø, og personlig tror jeg ikke det blir særlig skiføre i påsken i år i og med at denne er såpass sen. Sist i april tror jeg nemmelig at vårbekkene sildrer inne i fjellheimen. Så til dere som liker ski og vinterfjell, i år tror jeg dere må benytte mars til dette formålet.

Å som jeg lengter til våren nå!

Lørdag 1. januar 2011

Et nytt år startet med en aketur sammen med familien. Ikke noe er bedre enn å komme seg ut i frisk luft, og snø og noe å ake på er alltid like vellykket. Her et bilde av mine to håpefulle som tydeligvis koste seg i snøen.

Ønsker alle de som følger meg på denne siden Et Riktig Godt Nyttår!

Søndag 21. november 2010

Vinteren har festet grepet i fjellheimen, og temperaturen har i disse dager falt ned mot minus 20. På slike dager og i slike timer kan også naturen være fantastisk vakker. Novemberlyset er virkelig spennende å jobbe med for en fotograf, og i sammen med rim og kulde står motivene i kø.
Dette bildet er hentet fra Furusjøen i en herlig morgenstund.

Søndag 14. november

November kan også ha sin sjarm. For en fotograf er lyset i denne måneden et spennende tema å jobbe med. Ennå kan man inne i Rondane gå lange turer uten ski på beina, og det er ganske sjelden på denne tiden av året. Lyset og kuldens jobb i form av rim på trær og vegetasjon, gir mange flotte motiver å forevige. I dag hadde jeg en kjempefin tur på 3 timer, og cupfinale fikk bare være cupfinale...

Søndag, 24. oktober 2010

I dag tok jeg en tur langs brusende fosser og dype juv ved elva Ula på Selsverket. Med minus 10 grader i løpet av natten, skapes det mange utrolig flotte motiver. Vannbruset gjør sitt til at råmen sprer seg til vegetasjonen rundt elva, og fryser nesten umiddelbart. Blader, gress og greiner blir litt om litt dekt med et flott rimlag, som skaper en flott og spennende stemning. Snart faller vel snøen, og disse opplevelsene erstates av nye...

Søndag 26. september

En nydelig helg inne i Rondane!
Tror ikke jeg har sett det vakkrere her inne noen gang.
Selv jeg tørket en tåre i øyenkroken disse dagene.
Lar bildet tale for seg selv!

Fredag 24. september

Fjellet begynner å bli virkelig vakkert. Fargene er på sitt aller vakkreste, og den klare høstluften gjør det hele til en god opplevelse å vandre inne i fjellheimen. Dette bildet er hentet fra Brudesløret like innover fra Tjønnbakken. Dette er et sted jeg stadig vender tilbake til, og hvor jeg kan sitte virkelig lenge bare å fundere over livet. Dette er nok kanskje mitt favorittsted inne i Rondane.

Lørdag 4. september 2010

Sakte og nesten umerkelig sniker høsten seg over oss igjen. Til tross for at dagene blir kortere, og nattetemperaturen faller er det en fantastisk tid vi går i møte. Naturen viser oss snart all den prakt den kan vise, og naturopplevelsene vil komme på løpende bånd.
I dag lette jeg etter de første små tegn, og fant dem.
Nysnø på de høyeste toppene, og de første bjørkebladene hadde fått høstfarge. Dette til sammen skaper fine og idylliske motiver.

Lørdag, 15.august 2010

Veggemskampen ligger ca. 4 km. oppover Ottadalen fra Otta. Innover dette området er det et yrende fugle- og dyreliv. Oppe i høyden er det også store områder med virkelig gammelskog, og her kan man virkelig oppleve naturen. Tiur, lirype, lavskrike og flere hjortedyr kan man se på nesten alle turer. For en ivrig naturfotograf er dette det reneste paradis, og opplevelsene kan sitte lenge i.
En liten tur opp til toppen er heller ikke å forakte, da utsikten nedover Ottadalen er helt enestående.

Fredag 6. august 2010

I dag gikk til turen til Krokåtbekkbue, en gammel overnattingsplass inne i Rondane. Her har mang en sliten og sulten kropp funnet ro og hvile for natten opp gjennom årene. I dag var været helt topp, men mange av de som omsider har funnet frem til bua, har nok vært her under verre forhold. Godt å finne en plass til hvile og ly når høst og vinterstormer plutselig dukker opp.
Fra Spranget (parkeringsplassen på veien inn til Rondvassbu) går du lett inn til denne gamle bua på 40 minutter. Turen er lett, og går i et nydelig fjellterreng.

Søndag 18. juli 2010

Her til lands har vi også eksotiske fugler. Blåstrupen er kanskje den som stikker seg mest ut i så måte. På denne tiden av året er det aller lettest å få tatt bilder av denne flotte fuglen, som har sitt tilholdssted i skoggrensen opp mot høyfjellet. Ingen fugl her til lands har en flottere sang, og den spiller villig for tilhørerne. Blåstrupen er også en flink hermer, og kan imitere andre fugler og lyder. Denne flotte karen poserte villig oppe ved Bergetjønn nå i kveld, og holdt meg med godt selskap på ellers trivelig fisketur.  

Lørdag 17. juli 2010

Fra slutten av juni og langt ut i juli står blomstene i sin fagreste prakt inne på alle de flotte setervollene vi har rundt om kring her oppe i Gudbrandsdalen. I dag var vi oppe ved en av setrene nettopp for å oppleve denne vakre blomstringen. Det ble mange fine bilder av både blomster og insektlivet rundt dem. Før vi forlot seteren og la veien hjemover, plukket min datter denne flotte buketten til mamma som var igjen hjemme.

Søndag 4. juli 2010

Hele familien var i dag inne i Rondane på fisketur. Selv om det var midt på dagen, så var det et upåklagelig fiskebett. Min datter fikk i dag sine to første fjellørreter tatt på egenhånd. Størrelsen var det heller ingen ting å si på, to fisker på tilsammen 700 gram. Tror dere hun blir lett å få med på fisketur fremover?
Samlet ble det en fangst på 10-12 flotte ørreter, og de skal nytes neste gang grillen fyres opp. Stedet er hemmelig - dessverre...

Søndag 20. juni 2010

I dag var jeg på en tur til Jøndalen. Jøndalen går fra Dovre og strekker seg inn i Vågå kommune. Innover dalen finnes det en rekke av flotte fiskevann og tjern. I dag fikk fisken være i fred, men dyr og fugler ble skuddt påp med kamera. Fikk flere gode bilder av rødstilk, frosk og en del fine florabilder. En nydelig tur i et nydelig sommervær. 

Mandag 14. juni 2010

Juni er en flott tid inne i fjellheimen, og Rondane er intet unntak i så måte. Grepplyngen er en plante med små blomster, men tar man denne flotte planten i nærmere ettersyn, vil man oppleve flotte og elegante detaljer. På tørre rabber vokser den, og er et flott skue i det den blomster. Floraen er vakker her selv i 1000 meters høyde. 
De seneste nettene har vært kalde, og som dere ser ligger nysnøen på toppene i bakgrunnen til tross for at kalenderen viser midt i juni måned. Plantene er tilpasset dette barske landskapet, og blomstrer likevel ufortrødent videre.

Søndag 6.juni 2010

I dag var jeg og min sønn på en tur inn til Peer Gynthytta. Et nydelig sommervær, og motivene var det ingen ting å si på. Inne på myrene var heiloen i full gang med reirbygging, og var ellers travelt opptatt med sine gjøremål. Et par hauker så vi også, og heiloen bør dermed kanskje passe på om den har tenkt seg til å overleve forsommeren.En to timers tur i et trivelig terreng.

Tirsdag, 1.juni 2010

I kveld reiste jeg og sønnen min til Finndalen oppe i Vågå. Finndalen er en dal som strekker seg fra Vågå, og inn i Skjåk kommune. Inne i Finndalen er det flotte turmuligheter i et spennende og anderledes fjellandskap. Som sønnen min som så fortreffelig sa: "det er nesten som Island dette her".
I elva Finna med sitt speilblanke vann, er det muligheter for fine fiskefangster, i elva og på myrene omkring er det også et rikt og varriert fugleliv. Her inne finnes det sæterdrift som ennå holdes i hevd, og det finnes spor av slik drift gjennom hundrede av år.
I dag gikk vi langs elven og veien innover fra de første sætrene i et slakt og trivelig landskap. Den blanke elva er vakker, dalsider med dype kløfter etter bekkers erosjon gjennom tusener av år, småfosser og en flott vegetasjon gjør sitt til at turen er verd å ta for flere - både unge og eldre. Tar man sykkel med på turen kan man her virkelig kose deg, uten lange og bratte motbakker passer sykkelturer med barn her helt utmerket.

Mandag 24.mai 2010

I dag var det familietur til Sameti, Marcello Haugens hytte på Thokampen.
Marcello var meget kjent for sine helbredende og klarsynte evner. I tillegg til hytta han bygde her, hadde han også hus på Lillehammer. Likevel var det her på hytta på Thokampen han trivdes aller best. Marcello jobbet i mange år som fyrbøter på stasjonen på Otta.
Turen til hytta går i naturskjønne og flotte omgivelser.

Lørdag 22. mai 2010

Igjen er tiden inne for fjellets vakkreste eventyr. Når mogopen i noen få dager står i sin fulle blomst innover fjellviddene, kan ikke jeg oppleve noe som er flottere.
I dag gikk turen inn i Jotunheimen, og i Sjodalen ved Bessheim fant jeg forekomster av mogop som kan ta pusten av de fleste.
I tusenvis stod de der og strakk seg mot solen, enten alene eller i store tepper innover viddene. En stor opplevelse er dette hvert eneste år.

Lørdag, 15.mai 2010

I dag var jeg oppe i Ottadalen for å ta bilder av traner. Dagen ble ikke slik jeg hadde tenkt meg, da tranene slett ikke var samarbeidsvillige. Allrede på lang avstand tok de til vingene, og fløy utenfor rekkevidde av kameraet. Slik er det bare noen ganger. I stedet gikk jeg ned til elven for å se om jeg kunne få bilder av noen ender eller andre våtmarksfugler. Mens jeg gikk der og ruslet, dukket det plutselig opp en nysgjerrig røyskatt. I en times satt jeg helt i ro på en sten, og bare fulgte dette morsomme og artige dyret. Det ble en lang rekke bilder, og i ettertid er glad for at tranene ikke ble motivet denne dagen.

Fredag 30. april 2010

Jeg måtte i dag igjen ut på tur til beverdammen. I dag var det større aktivitet, og både herr og fru bever inspiserte området sitt med jevne mellomrom. Vinden stod i riktig retning, og jeg fant meg et godt skjul innunder en einer slik at beverne ikke oppdaget meg. Dette resulterte i blandt annet dette bildet hvor beverparet var helt inntil og snuste på hverandre. En herlig opplevelse!

Onsdag 28. april 2010

I dag gikk turen langs Gudbrandsdalslågen. Langs elven er det et rikt og variert fugle -og dyreliv. Vårkurtisen er i gang hos vaderne og endene, og alle steder kan man se og høre at alle hevder sine revir. Det var likevel ikke disse jeg i dag var på utkikk etter, men beveren derimot var det jeg søkte. Denne skye og merkelige skapningen som jobber som en skikkelig tømmermann ved elvebreddene. Det er utrolig å se hvilke dimensjoner det er på enkelte av de tre den feller. Ved hytta var det i kveld ingen synlig aktivitet, og jeg hadde nær gitt opp for kvelden, da denne karen plutselig dukket opp litt lengre oppe i elven. Litt skeptisk var den nok, men nysgjerrigheten gjorde likevel sitt til at den i noen minutter poeserte for en ivrig fotograf. Så ble da turen ikke misslykket i dag heller.

Lørdag 24.april 2010

Blåveisen er ikke noen plante som er registrert voksende i Gudbrandsdalen nord for Øyer. Likevel har jeg nå funnet et sted her på Otta, hvor blåveisen vokser. Riktignok oppdaget jeg dette for 8 år siden, men tenkte ikke den gang over at denne planten ikke har vært registrert her oppe.
I dag ble jeg derfor oppfordret fra Botanisk museum ved universitetet i Oslo om å ta bilder, og presse et eksemplar slik at de kunne registrere funnet. Mitt egen blåveisområde er for tiden svært så blomstrende, og det er litt morsomt at denne oppdagelsen skaper en slik interesse.
Beklager alle kjente at jeg ikke skriver hvor stedet ligger, men blåveisen er nok meget sårbar her på Otta, og ingen blomster blir plukket om ingen vet hvor de vokser...

Søndag 4. april 2010

I dag gikk turen til Selsvollene, området mellom Otta og Sel.
Før 1900 tallet var dette et sammenhengende våtmarksområde.

I begynnelsen av 1900-årene ble satt igang graving i Lågen for å tørrlegge Selsvollene. Den første utgravingen foregikk med handmakt, mens bortkjøringen av masse ble gjort med hest. Dette arbeidet foregikk i forbindelse med jernbaneutbyggingen nordover fra Otta. Flommen i Lågen satte stopper for utgravingen. I 1920-årene ble gravingen gjenopptatt, da med mer moderne redskaper. Høyer-Ellefsen sto for dette arbeidet. Selsvollene ble tørrlagt og dyrket, og ble etter hvert Sels kornkammer.

I dag er det fortsatt et yrende dyr og fugleliv på denne vel 12 km lange strekningen. Gudbrandsdalslågen og Selsbekken gjør sitt til at and og vadefugler har en flotte habiatter og levekår. Ellers er det et yrende dyreliv også, hvor hjortedyr stadig er å se på hver eneste tur. Beveren har flotte levevilkår her, og er i en stadig vekst. Et artig dyr å beskue. Rev og mink er andre dyrearter man kan være så heldig å treffe på.

På sommeren og høsten er fiskemulighetene gode, og ørret på 1,2 og 3kg blir tatt her hver eneste sommer. I tillegg er harr på godt opp mot kiloen heller ikke sjelden.
Inne på Selsvollene ligger også Skottvatnet. Et vatn som i dag er et naturreservat. Etter omfattende oppdyrking er dette siste rest av et stort sumpområde på Selsvollene. Lokaliteten består av et næringsrikt tjern omkranset av strandeng, krattskog og dyrka mark. Området er viktig for fugl på trekk, i hekketida, sommeropphold, fjærfelling og næringssøk. Det ligger sentralt i den indre trekkruta for Østlandet. Nordgrensa for utbredelsen av mange arter både av hekkende fugl og planter ligger her.

Ikke rart en naturfotograf og fisker som jeg er, bruker mye tid nettopp her året gjennom.

Søndag 21. mars 2010

I dag ble det en lang tur inn i rondane på ski. Vær å føre var helt fortreffelig, og en dag inne i fjellet på en slik dag gjør veldig godt. Rondane kan være vakkre til alle årstider. Vinteren er intet unntak. Med sine snødekte topper, og en knallblå himmel så fremstår de som kjemper mot himmelvelvingen. Nydelig tur, med gode naturopplevelser.

Søndag 7.mars 2010

Herlig vintervær i dag, som bare måtte benyttes til en skitur oppe på fjellet. Solen skinnte fra en skyfri himmel, og føret var bare en drøm. Slike forhold gjør turene til en lek, og mange kilometer kan tilbakelegges uten altfor store anstrengelser. Det gjelder å bruke tiden, for 
om en månedstid er dette fjellandskapet helt forvandlet, med barflekker og vårens første blomstring. Heilo og vipe vil igjen spre sine vakkre toner over landskapet. Herlig!
Alle årstider har sin sjarm, til og med vinteren når dagene er så flotte som dette.

Lørdag 6. februar 2010

Noen ganger trenger man ikke å gå lange turen for å få gode naturbilder. I dag kom sidensvansen hit til boligfeltet - og den har vært ventet i flere uker. Turen i dag gikk derfor ikke lengre enn ut i hagen, men bilder ble det likevell. Bilder av en av de flotteste fuglene vi har her til lands. I motsetning til mange fugler som drar sørover når vinteren nærmer seg gjør sidensvansen det stikk motsattte, og søker vinteren.
Turen ute i hagen varte i noen timer, og opplevelsen av denne flotte skapningen gjør liksom noe med en. Naturen går sin gang slik den har gjort i tusener av år. Alltid på samme tid kommer den, og sprer glede i det solen også igjen titter over åskammene. Når våren og sommeren kommer er sidensvansen borte, dratt til kaldere strøk borte i Russland og nord- kalotten.

Søndag,3.januar 2010

Årets første tur gikk inn i skogen like her hvor jeg bor. Jeg liker meg i skogen året rundt. I skogen er stillheten, og man får en egen ro over seg her inne. Selv nå i vinterhalvåret har skogen mye å by på av opplevelser. I flere år har jeg spesiellt jaktet på en av skogens innbyggere med kameraet mitt, og det er ikke få ganger jeg har hatt den på "skuddhold". Men alltid har det vært slik at den i siste liten har tatt til vingene og forsvunnet innover i skogen og blitt borte.
Helt til idag! I dag svevde jeg i en egen lykkerus på turen hjem. Gråspetten var festet til brikken.
Gråspetten er i dag en av de mest sjeldne spettene vi har her i landet. Det moderne jordbruket, med tilhørende moderne skogsdrift har ført til at bestanden er i stadig reduksjon. I dag er det kun i overkant av 4000 individer igjen av denne flotte fuglen her til lands. Gråspetten lever i hovedsak av maur og andre insekter, og han trives like godt på bakken som oppe i trærne. Han har et nebb som er mindre enn eksempelvis flaggspetten, og hugger ut sine reirhull i myke tresorter som osp og gammel or. På vinterstid kan du se maurtuer som er gjennomhullet av oppgravde ganger. Dette er det enten gråspetten eller grønnspetten som har utført.
Etter denne flotte opplevelsen, gikk veien lett hjem, og jeg deler den gjerne med dere alle.

Onsdag,30.12. 2009

Året går mot slutten, og vi nærmer oss et nytt tiår med stormskritt. De siste dagene i dette dette året er blitt velsignet med et flott måneskinn og med fullmåne på selve nyttårsaften. Dette måneskinnet i sammen en klar og stjernefylt himmel, gjør sitt til at en naturkjær mann må ut selv om graderstokken viser -20 og vel så det.
Skogen er aldri stillere og skogen har aldri så mange trollske motiver som på nettopp slike kvelder og netter. Stemningen og månens skinn i snøen må bare oppleves, og nytes.
Når man går innover i skogen på denne tiden, føler man seg fullstendig alene. Hørte du en lyd?
Mange er redde for mørket, og særlig inne i skogen kan man lett føle seg liten og forlatt. Det er rart med det. Det ukjente, det mystiske og den fullstendige ensomheten bidrar nok til den ubegrunnede frykten.

Jeg benytter også anledningen til å ønske mine besøkende et riktig godt nyttår!

Søndag 22. november

I natt har snøen falt tett over Otta, og landskapet var dekket av et 20 cm. tykt teppe av snø da jeg våknet. På slike dager er det viktig for alle småfugler at noen legger ut mat til dem. Etter frokosten måtte foringsplassen besøkes, for å fylle på med godsaker til de små vennene mine.
Nå er det ikke bare fugler som besøker denne plassen, andre har også funnet ut at her er det mye godt å finne. Dette ekornet som jeg jeg har gitt navnet "Sverre", er en trofast gjest. I Sverres fotspor har det fulgt flere ekorn etter, som også gjerne vil ha en godbit. Dette er Sverre derimot ikke noe interessert i, og så snart han ser noen av de andre ekornene i nærheten, tar han til å trampe med benene og flyr til angrep på dem. I de fleste tilfeller trekker de andre seg unna, men andre ganger er det slik at Sverre bare må gi opp, og må dele godsakene med de andre.
Det finnes alltid små og store feider på en slik foringsplass, og opplevelsene er mange.

Lørdag 31. oktober 2009

Tåken har ligget tett over Otta by i hele dag, og det har vært grått og trist. Man burde ikke henge med hodet av den grunn. Over tåken ligger turmulightene, og i strålende sol. Slik var det i dag også.
Mens de aller fleste gikk nede i dalbunnen i tåke og gråvær, var jeg innover ved Rondane og gikk en fottur på 3 timer i sol og varmegrader. Stillheten rådet, og jeg koste meg med kameraet og ensomheten. En flott tur som gjorde godt!

Søndag 25. oktober

I helgen har det vært Otta Cup, og det meste av tiden har jeg brukt på dette arrangementet. Artig og et glimrende arrangement for barn og unge.

Fikk likevel litt tid til overs, og turen gikk til foringsplassen min. Med kortere dager og kulde i luften, er alle skogens små skapninger glade for alle de godbiter de kan finne. Ved å fore, kommer man i god kontakt med mange flotte arter, og de stiller mer eller mindre velvillig opp for en ivrig fotograf. Flaggspetten er en spennende og trofast gjest, som stadig vender tilbake. Av mange grunner er dette en av mine absolutte favoritter. En artig og flott fugl, som har gitt meg mange fine opplevelser.
Flaggspetten er den fuglen som forsyner seg aller mest av meisebollene, og ellers er den glad i nøtter. Andre arter slik som meiser, finker og spurver er mer glad i solsikkefrø og andre småfrø av ulike slag.

Søndag 18. oktober

Enda finnes det flotte høstmotiver å forevige, men de blir færre for hver eneste dag som går. Snart laver snøen ned, og dekker landskapet med et hvitt teppe.
Dette motivet er hentet fra Vågå nå i dag. Vågåvatnet lå speilblankt, og naturen rundt speilet seg majestetisk. Vakkert er det, men en titt på termometert gir ikke store forhåpninger fremover - 0 grader midt på dagen.
Men, om 3-4 måneder vil "vårsol i bakkane blenkje".

Søndag 20. september

I dag var jeg en tur oppe ved Fokstugumyrene på Dovrefjell. Fjellet er herlig på denne tiden, og fargene kan ta pusten fra en naturelsker. Solen skinnte fra en skyfri himmel, og sjelden har jeg sett det så vindstille oppe på Dovrefjell.
Motivene var mange, og det ble en lang rekke med flotte høstmotiver festet til minnebrikken. Minner som jeg kan ta frem igjen og kose meg med senere.

Den størrste opplevelsen på turen var likevell det jeg møtte på veien ned til bilen igjen. Midt i veien lå denne huggormen og solte seg. Selv om jeg er av dem som slett ikke liker denne skapningen, så måtte jeg bare ta noen bilder av den også. Den hører jo til der ute i naturen. Aldri før har jeg vært så nærme en huggorm, og jeg ble stadig dristigere etter å få et godt bilde av den. Litt nifst, men moro også.

Fredag 11. september

Fra ondag til fredag var jeg og 11 gode venner på fisketur til Grimsbu i Folldal. Selv det ikke var det store fiskebetet, la ikke det noen demper på turen. Gode venner og kameratskap, er ting man skal ta vare på og pleie.

Vi hadde noen fantastiske dager, og det var mere sol på denne turen enn jeg nesten har sett i hele sommer. Det er sjelden vi treffes, og alle er sammlet bare denne ene gangen i året. Praten går langt ut i de sene timer, og det blir mange skrøner og mye moro. Slike treff og slike arrangement skaper mange og gode minner som man kan gjemme til de lange og mørke høst- og vinterkvelder. I sammen med andre kan man dele opplevelser og naturen rundt seg. Kan man ha det bedre?

Fredag 29. august

Om vi vil eller ikke, så er høsten over oss. Det aller første tegnet på at høsten nærmer seg med stormskritt er at skolene starter igjen, og ferien er over. Det blir mørkere om kveldene, og temperaturen faller. Slik er det bare dessverre.

Vi som fotografer er glad i denne tiden i det naturen går over i sin aller vakkreste fargeskrud, særlig inne i fjellheimen. Aldri synes jeg naturen er vakkrere enn nettopp da. Det er likevell en nedtur når den vakkre tiden er over, og den kalde ufyselige vinteren gjør sitt inntog...

Høsten bringer også med seg andre artige opplevelser. Igjen er det på tide å lage seg foringsplasser inne i skogen for å fotografere fugler og andre besøkende skapninger. Å sitte slik inne i et kamuflasjetelt og vente, kan være en utfordring. Særlig hvis lite skjer der ute. Når det derimot er liv, og mange gjester går tiden fort - litt for fort enkelte ganger. Det er ikke få ganger at tiden har løpt fra meg under slike stunder.
Den store drømmen er, og det har vært nesten mange ganger, at jeg skulle få bilde av skogens skygge - hønsehauken. Når jeg ennå ikke har klart dette, så er det det som er spenningen ved det hele, at en dag sitter også den.
Det er ikke dårlig besøk med ekorn, nøtteskrike, toppmeis, furukorsnebb og kjernebiter heller, og de er trofaste som bare det.
Så jeg legger trofast ut mat, og lever i håpet om at jeg også utover høsten i år får uforglemmelige opplevelser fra skogen.

Fredag 8. august

I kveld gikk turen inn til Rondvassbu. Dette er en flott tur på sykkel eller som en tur til fots. Denne gang var det siste alternativet som ble benyttet. I den storslotte og nydelige naturen er dette en tur som kan anbefales til alle. Turen tar en drøy time fra Spranget og inn til Rondvassbu. Vel fremme kan du slappe av på et av de flotteste stedene dette landet har å tilby. Nistepakke og kaffe smaker særdeles godt her inne, og er en fornøyelse nede ved det flotte Rondvatnet.
Om du ikke har niste eller kaffe med står et trivelig og meget godt vertskap til din tjeneste i så måte.

Det er tydelig at mange ennå har ferie, for i kveld var det virkelig mange mennesker her langt inne i Rondane.

Mandag 3. august 2009

I dag har regnet silet ned igjen hele dagen. Ikke turvær, hadde mange sagt, men fjellet kan være flott også på slike dager. Bløtt, men tåken skaper både trollske og vakkre motiver for en ivrig fotograf.
Dette motivet fanget jeg ved Bergetjønn på Raphamn.
En tittel kan kanskje være "trolltjernet"?

Her mangler bare at nøkken dukker opp fra bunnen av tjernet.

Søndag, 2. august 2009

Tiden er absolutt inne til å sjekke moltemyrene oppe i fjellet. I helgen var det mange mennesker som var inne på den tanken, og innover på flere myrer så jeg fler som liksom bare slentret innover på myrene. Liksom bare tilfeldigvis...
Om disse hadde vært ute på en vanlig søndagstur, tror jeg neppe de hadde lagt turen innom de bløte myrene...

Jeg selv har besiktiget "min moltemyr" for lenge siden, og fått konstatert at alt ser vel og bra ut der også. Noen skikkelige godværsdager nå, så er den snart klar for å havne i spannet. I dag var jeg bare ute etter å finne et flotte moltemotiver med kameraet, og synes jeg traff ganske bra.
Dere må være obs folkens, snart kryr det av bærplukkere inne i fjellheimen. Moltekremen til jul skal jo sikkres.

Onsdag, 29.juli

Det er ikke til å komme forbi at denne juli måneden ikke går over i historien som den tørreste. Regn, regn og gråvær har forfulgt de siste ukene. Noen opphold har det da likevel vært, og når været tillater det, benytter jeg anledningen til en tur. I dag gikk jeg en runde på ca. 4 timer inne i foten av Rondane. Fra Raphamn, til Holttjern videre innover til Klufttjern, og nedover igjen til Bergetjønn og Skardtjønn. I sekken hadde jeg med fiskestangen, som jeg prøvde i de forskjellige tjerna jeg gikk forbi. Den siste uken har det vært dårlig fiskebett så høyt til fjells, men jeg fikk da noen få flotte fisker på turen.
Multekarten står også rød og vakker, og det tyder på et middels til bra multeår. I sammen med en fin ørret ble dette til et flott motiv. Det viser hva fjellet har å by på til matfatet utover de mørke høst og vinterkvelder. Slik mat får minnene fra sommeren frem, når mørke dager snart kommer inn over oss igjen.
Vi får bare håpe på at denne ulne julimåneden gir oss en lang og flott høst.

Mandag, 7.juli 2009

Juli, august og september er fiskemånedene for min del. Ingen ting kan måle seg med å være ute i naturen, og en fisketur langs elv eller vann, er en opplevelse som sitter lenge i. Minner som man kan ta frem når mørke høst- og vinterkvelder faller på. Er det attpå til en tur med fiskebett, er det noe som absolutt fester seg i minneboka.

I kveld gikk turen opp til Bergetjønn ved foten av Rondane. Litt ruskete vær etter 14 dager med skyfri himmel og temperaturer på over 30 grader. Dette gjorde sitt til at jeg ikke klarte å la være å prøve. Det er ofte under nettopp slike forhold at fisken biter. Vinden tok godt, og jeg gikk på nordsiden av tjernet i og med at det var her vinden stod på. Der vinden står på, står også fisken. Slik er det bare. På bildet ser dere kveldens fangst 2 ørreter på tilsammen 1,5 kilo. Søndagsmiddagen ble reddet. Kjente større fisk også, men disse ble værende igjen til neste gang...
Tok en liten en også, så det ble kveldsmat på katten, og alle ble dermed glade og fornøyde.
Flott tur, men litt hustrig var det.

Lørdag 27. juni 2009

For noen innlegg siden var jeg inne på rypa. På en tur i går kveld var jeg langt heldigere, og fikk flere blinkskudd av den flotte fuglen. Stedvis inne i Ronane ser det ganske bra ut med rype. Andre steder mindre enn det man pleier å oppleve. Fra noen områder meldes det at det nesten ikke er rype i det hele tatt. Dovrefjell er et av disse.
Bestanden må fremover forvaltes på en fornuftig måte, og kanskje er et jaktforbud noen år fremover det som skal til for at rypa igjen skal ta seg opp.
I de seneste årene har vi sett at rødrevbestanden og bestanden av rovfugl har tatt seg kraftig opp. Flott er det, for dette er en berikelse for den vakkre naturen vi har. Resultat blir dermed at dette går utover smågnagerbestanden, og i år med lite smågnagere, må disse rovdyrene og rovfuglene finne annen mat. Rype, orrfugl, hare og småfugler står da høyt på menyen. Når da disse starter sitt uttak av rype før klekkingen og ungene får vokse opp, gjør dette sitt til at bestanden i enkelte områder går drastisk ned.
Jeg mener derfor at grunneiere, kommunene og de lokale forvaltere her må kjenne sitt ansvar, og ta ansvar. Jeg, og flere med meg, mener derfor at uttaket i noen år fremover må begrenses sterkt. Dette er noe vi alle vil nyte godt av i senere år. Både vi som fotografer, jegere og friluftsmennesker.

Mandag 22. juni 2009

I dag gikk turen opp til et lite tjern oppe på fjellet. Her har et tranepar slått seg ned, og de venter i disse dager en eller to små. Tranene legger 2 egg, og det er sjelden at begge eggene klekkes. Tranene legger eggene ute på et vått område på en myr, og ungene forlater reiret så snart de er blitt tørre. De er noen dyktige svømmere, noe som passer godt i og med at de fødes på et vått område. Så snart en fare truer, gjaller de voksnes trompet liggnende rop, og ungen eller ungene svømmer i stor fart i sikkerhet inn blandt siv eller til andre gjemmesteder. Tranenes rop kan høres opptil flere kilomter unna.
I dag var jeg så heldig at tranene var i godt lune for fotografen, og de poeserte villig. De kjente meg vel igjen, og regnet ikke fotografen for noen stor trussel mot seg og sine. Dette er forøvrig ganske sjelden. Tranene er kjent for å være svært sky og vanskelig å komme innpå. Etter en snau times besøk, vandret jeg tilbake nedover fjellet, og lot de to få være i fred.
Ber om forståelse for at jeg ikke går nærmere inn på hvor tjernet ligger. Hekketidens fred må respekteres.
En stor og flott naturopplevelse var det.

Lørdag 20. juni 2009

Denne uken åpnet veien fra Tjønnbakken og inn til Spranget. Dermed blir veien kortere inn i Rondane. Gikk en runde på ca. 3 timer innover i fjellet i dag. Det var overraskende mye folk så tidlig i sesongen, men det hadde nok litt å gjøre med veiåpningen også kanskje. Mange tok fot/eller sykkelturen inn til Rondvassbu i det flotte været.
Jeg holdt meg i fjellet på nordsiden av spranget og gikk et godt stykke innover. Tror det blir et godt rypeår i år, for sjelden har jeg støkt opp så mye rype som på nettopp denne turen. 5-6 ganger fløy rypa opp like ved føttene mine. Den trykte lenge før den fløy opp. Jeg holdt kameraet klart, men klarte ikke i dag å få tatt noen gode bilder av de.
Motiver var det likevell nok av. Fikk bilde både av heilo og lappspurv. To flotte representanter for fuglelivet på høyfjellet.
Ved stiene og på tørre rabber blomstret grepplyngen i små og store tuer. En liten blomst, men utrolig vakker er den om du bøyer deg og studerer den. Den er også et tegn på at sommeren kommer til fjellheimen også.

Søndag, 31.mai 2009

Oppe i Vågå trødde jeg mine barnsbein, i grenda Nordherad. Denne grenda er viden kjent for sitt flotte kulturlandskap. kanskje det aller flotteste kulturlandskapet i hele Norge. I de seneste årene har grendalaget lagt ned et enormt arbeid i å opparbeide alle de gamle stiene i grenda, og i dag finnes det kilometervis med flotte turmuligheter. Kjører du forbi Vågå, i ferien, eller ved andre anledninger, ta turen, og du vil ikke bli skuffet. En utfløtt Nordhering, vil med dette rose alt det arbeid som er nedlagt!

I dag gikk turen nettopp til Norherad der jeg bodde til jeg var 20 år gammel. Det var den fantastiske reinrosen som trakk meg dit. Alltid på denne tiden av året blomstrer den på tørre kalkholdige steder. Et barndomsminne jeg bare måtte oppleve i år igjen.
Mere info finner dere på Nordherad.no

Onsdag, 20.mai 2009

I dag gikk turen opp til Rondane. Oppe ved Tjønnbakken vet jeg det er en del heilo, og det var dem jeg i dag var på jakt etter. Etter en del år ute, vet jeg hvor jeg skal se, og jeg ble ikke skuffet i dag heller. Jeg fikk flere blinkskudd, og hele turen var reddet. Litt ufyselig vær var det med en del regnbyger, men solen tittet frem innimellom.
Det er sjelden jeg har sett fjellet på denne måten så tidlig på året. Det er snart bart alle steder med unntak av de høyeste toppene selvfølgelig.

Fredag, 15.mai 2009

Vi skal snart feire nasjonaldagen vår med alle de gleder det medfører for store og små.
Nasjonalfuglen vår fossekallen, er også kanskje verd å feire litt. Jeg vet ikke om noe vesen ute i vår natur som er tøffere enn denne krabaten. Alltid på farten på jakt etter mat ute i små og store elver, sommer som vinter. Du finner ikke denne fuglen langt fra vann. Ved sine revirer kan du se den vade, svømme og dykke, dette selv i svært strie elver.
I dag var jeg på tur langs elva Ula ved foten av Rondane, nettopp på "fossekalljakt" med kameraet. Etter mange tidligere  turer vet jeg godt hvor de beste plassene hans er, og heller ikke i dag ble jeg skuffet. Det er nesten som de kjenner meg igjen - han gærningen med kameraet, og de poeserer gjerne noen minutter for fotografen før de flyr videre. 
Om en liten måned er det nye fossekaller elva, som for første gang skal kaste seg ut i den iskalde elva på jakt etter føde. Kanskje er jeg så heldig at jeg kan dele den opplevelsen med dere også. Jeg vet om et reir...

Fredag, 1.mai 2009

Ikke noe er vakkrere ute i naturen, enn når mogpoen blomstrer i fjellet. Så snart de første tørre barrflekkene viser seg går det ikke lang tid før den dukker opp.
I et skiftende klima, hvor vær og temperatur fort kan skifte, trosser den alt dette og lyser opp for dem som tar seg tid til å oppsøke dens vokseplasser.
I dag brukte jeg 1. mai til nettopp dette oppe i Rondane. I et flott vårvær skuffet mogopen meg ikke.

Søndag, 19.april

Med våren kommer homonene i sving hos fugler, dyr og andre små kryp ute i naturen. Slik er naturen innrettet, at etter en lang vinter når sommeren står for tur er tiden inne til å formere seg. Disse to neslesommerfuglene har nok også skjønt at sommeren snart kommer. Disse to traff jeg ute i går, og de syntes nok det var litt forstyrrende med en fotograf hengende over seg i en slik situasjon...
Jeg trakk meg stille tilbake med en forvissning om at det blir nok neslesommerfugler også neste år.

Lørdag, 11.april 2009

Våren er kommet til Otta også. På mine turer i skogen og andre steder oppdages stadig nye vårtegn hver eneste dag. Det er en flott tid vi nå går i møte. Dagene blir lengre, og trekkfugler og insekter begynner å virke. Hestehoven har tittet opp i grøftekanter i noen uker allerede. Noen som sa at den ikke kunne være vakker?
Jobber litt med fotografering av rådyr om dagen. På jordene titter de første grønne strå frem, og dette tiltrekker de flotte dyrene. Skal presentere noen bilder av dem senere for dere.

Lørdag, 28. mars 2009

Med skikkelig kulde om nettene arbeider naturen selv som kunstner om dagen. Resultatet blir jo minst like godt som noe menneske kunne laget. Kulde og litt rå tåke er det som skal til for å lage slike flotte "skulpturer".
Dette kunstverket fant jeg i dag på en liten tur oppe i fjellgrensen.
Kunstverk og flott opplevelse til tross, våren er vel den vi venter på alle sammen nå. Vi får håpe at den setter inn for fullt om ikke alt for lenge. det er en flott tid vi har fremfor oss...

Søndag,15.mars 2009

En flott tur i skogen i dag. Fint vær og en god temperatur. Våren er så smått kommet, og fuglene synger selv oppe i grensen til fjellet. Elgen var vel den jeg søkte i dag, men ingen var å se i dag dessverre. Skogens konge skjønte vel at noen snuste på den...
Elgtråkene i snøen derimot var mange, og det er jo motiv det også.

Lørdag,28.02.2009

En nydelig godværsdag i dag. Riktignok har det vært kaldt i natt med ned mot minus 20. Gikk i dag fra parkeringen på Mysuseter og nesten helt frem til Rondvassbu. Med et slikt silkeføre var det bare en glede å gå. Solen stekte også fra en nesten skyfri himmel, og temperaturen steg betraktelig ut over dagen. I dag var det virkelig mange mennesker å se. Tydelig at det flotte været og vinterferien hadde gjort sitt til at flere enn meg hadde bestemt seg for å nyte den flotte dagen her oppe på fjellet.
Turen tok omlag 2 1/2 time - virkelig kvalitetstid!

Mandag 11. februar 2009

I dag gikk turen opp i til Ramphamn igjen, og jeg gikk på ski innover til Klufttjønn. En tur på ca. 2 timer. Overskyet vær og en sur vind gjorde sitt til at man kjente at man hadde vært ute. Flott skiføre, men løypene var ikke så bra i dag pga. vinden. Drevet igjen som de var.
Ikke den helt store opplevelsen i dag, og jeg gikk glipp av firedobbelt på åpningsdistansen i skiskytter VM.

Lørdag, 7.februar

Et lavt skydekke i dag med snøbyger. Likevell ble det en tur til fjells i dag også. Turen gikk opp til Raphamn, hvor det ble en fottur på ca. to timer. Minus 12 grader gjorde sitt til at man kjente man var ute i det fri. Det er etter slike turer det er godt å komme hjem, og sette seg fremfor peisen. Om solen ikke viste seg i dag, viste naturen seg likevell  på en flott måte. Nysnø på trærne og et flott landskap å gå i. Med slikt lys og slike snøtunge trær, blir naturen liksom så trollsk og mystisk på en måte. Og - så godt kaffen og vafflene smakte da jeg kom hjem!

Mandag 2.februar 2009

Natten hadde kanskje bare så vidt sluppet taket, da denne reven var ute og gikk. Kan om jeg virkelig hører etter, høre potene tråkke i den frosne snøen. Knasende lyder…

Over den urørte snøen på vidda settes spor. Merker etter en ensom vandrer i natten. Månen og stjernene på himmelen var de eneste følgesvennene han hadde. Målrettet gikk han nedover til skogbrynet sikkert på leting etter mat. Kanskje måtte en rype, en orrfugl, en hare eller en liten mus eller to bøte med livet denne morgenen. Eller kanskje gikk det ikke slik? Måtte han kanskje bare legge seg utslitt under en gran med sulten romlende i magen, og håpe på bedre lykke i morgen.

Sporene på vidda er i alle fall synlige bevis på hans vandring.

Søndag, 1.februar 2009

I dag var det virkelig silkeføre da jeg og min datter var på skitur oppe på fjellet. Blåextra og nydelig sol. Vi koste oss veldig på en tur på ca. 5 km. På bildet kan dere se Trine titte utover kanten, der hun beskuer de vakkre Rondane i det fjerne. En pust i bakken må man ha når man har barn med seg ute i naturen.
Tro meg eller ei, men farge fikk vi i fjeset nå allerede tidlig i februar måned.

Lørdag, 31.01.2009

I dag viste værgudene seg fra sin aller beste side. Sol fra en skyfrihimmel, og minus 18 grader nede i bygda. I dag tok jeg turen opp på fjellet, overfor byggefeltet der jeg bor. Et kvarters bilkjøring, og man er oppe i et flott fjellterreng. Da jeg parkerte bilen oppe på parkeringsplassen viste graderstokken minus 4 grader. Mye mildere oppe på fjellet - den reneste påskestemningen.
Hadde ikke ski med meg i dag, og jeg bega meg ut på en liten fottur etter skiløypen innover fjellheimen. Det ble mange bilder i dag også, mest vinterbilder med flott natur.
I morgen har jeg lovet min datter en skitur innover det flotte landskapet, og jeg lover bilder fra den turen også.
Blir hyggelig, og det er spådd samme flotte været i morgen.

Lørdag, 24. januar 2009

Ble ikke lange turen i dag heller dessverre. Dårlig vær for andre helgen på rad, og jeg hadde de planene...
En liten tur til foringsplassen min ble det nå likevell, og det ble en fargerik opplevelse. En hel flokk med dompap inntok foringplassen, og i et slik antall jeg aldri har opplevd. På det meste var det vel om lag 40 - 50 individer. Artig!
Noen bilder av dem ble det til tross for dårlige lysforhold.

Søndag, 18.januar 2009

Hjemmesiden ble laget i går og i dag.
På denne siden vil det komme bilder og skildringer fra mine mange turer ute i naturen.

Kommentarer

14.03.2012 06:11

ida magnfrid

Godmorgen Egil jeg blir ikke lei av å se på dine bilder. Det er en lengsel å kunne gå I slik natur. Dessverre så er bildene det nærmeste jeg kommer friluftsli