Elva Otta ved Otta by.

Hvorfor verne nedre otta?

• Naturen med elver, fjell og skoger er noe av det beste kommunen kan tilby sine innbyggere. Uten elva vil naturen miste en livsnerve, og det som virkelig ”pynter” naturen i området; ei vakker elv med sin grønne brefarge, som møter Lågen, – på Otta.
• Elva gir oss livskvalitet; fisking, eller innvendig fred og ro, som bare rennende vann gir.
• Innlandsvassdrag med få inngrep er mangelvare i Norge.
• Sammen med Lågen utgjør Ottaelva en felles biotop for fisk og plantesamfunn.
• Sammen med Sjoa utgjør Otta en av de viktigste elvene for padling og rafting i Norge.

Opplandskraft og Eidefoss kunngjorde i slutten av januar -09 sine planer om vasskraftverk i Nedre Otta. Vi ble presentert to alternativ.
Alternativ 1: "Pillarguri". Inntak: Eidefossdammen, Lalm og utløp ved Einangsøyene sør for Otta. Elva forsvinner i tunnel inni i fjellet i 14.6 km.

Alternativ 2: "Åsåren". Inntak: Eidefossdammen, Lalm. Utløp: ved Åsåren (ved Åsårbrua). Elva forsvinner i tunnel i fjellet 9,3km.

Du kan se dette illustrert i brosjyren som vi har lagt ut på hjemmesida vår: www.vernnedreotta.no

Særlig alternativ 1 vil gi store konsekvenser for elveløpet slik det er i dag. Fra Lalm og til Otta vil elva bli betydelig mindre! Alle som kjører E6 kan jo se hvor stor Lågen er rett etter demningen på Hunder, Øyer. Ottadalen blir nærmest tørrlagt. Otta har, rettmessig eller urettmessig, fått ryktet på seg å være et stygt tettsted. Uten den vakre, grønne Ottaelva, vil nok mange flere kunne si seg enige. Dette er en stor ødelegging av vassdragsnatur i nærområdet vårt, og nasjonalt sett.

Elva ligger midt i det som er Norges største nasjonalparkområde; Rondane, Jotunheimen, Dovrefjell, Reinheimen, Breheimen, og turistruta øst-vest og nord-sør går forbi her. Dette har stor betydning for reiselivet. Skal vi feire 50-årsjubileum for Rondane Nasjonalpark med utbygde elver i Lågen og Otta?

Energipolitisk sett er vi opptatt av at det finnes flere tiltak, og at det å bygge ut ”alt” vi har av vassdrag ikke er den rette veien å gå i framtida. Vannressursene våre kan ikke bare sees på som en handelsvare for grådige kraftleverandører.
Energipolitikk i framtida kan også være for eksempel:
• Effektivisering av de kraftverkene som allerede finnes
• Energiøkonomisering
• Utvikle nye fornybare energiressurser, som solenergi, vindenergi og bioenergi, etc

Det finnes heldigvis gode eksempler på at disse tiltakene allerede er sterkt fokusert i mange kommuner rundt i landet, og flere bør fokusere på det.

Bli med og støtt oss i kampen om å la elva leve!

MELD DEG GJERNE INN I FACEBOOKGRUPPA VÅR - VERN NEDRE OTTA!!!

HUSK Å LEGG IGJEN EN HILSEN I GJESTEBOKEN!
http://www.skredemellom.com/22411386

Fugle og dyreliv ved Otta.

Ved elva Otta, er det registrert i overkant av 80 fugle arter. Trane, gråhegre og svane er de største av disse, og alle har påviste hekkeplasser i området. I tillegg finnes en lang rekke andearter, vadere og mange småfugler av ymse slag. Norges nasjonalfugl, fossekallen, finnes utbredt i hele landet. Den er alltid knyttet til rennende vann, der den finner sin mat. Den er den eneste av våre spurvefugler som søker næring gjennom dykking. Tildels næringsrike elver og stryk med steiner som stikker opp, er fine fossekallhabitat. Otta er en slik elv hvor fossekallen virkelig finner seg til rette og trives.

En tidlig morgen er det en stor opplevelse å ferdes blandt annet ved Einangsøyene sør for Otta, for å oppleve den varierte og rike fuglesangen. Aldri er sangen flottere enn nettopp da, i det naturen våkner til liv. I slike stunder kan du også oppleve det rike dyrelivet i og rundt det vakkre vassdraget. En gressende elg, hjort eller rådyr, en luskende rev eller grevling på jakt etter et måltid, og ganske sikkert får du se beveren bedrive sine gjøremål.
Er du ekstra heldig så kan du også oppleve at gaupa tar seg en tur innover øyene.

Fisking i Otta og Gudbrandsdalslågen

Otta og Gudbrandsdalslågen er noen av Europas beste fiskeelver. Noe de gjestende- og de lokale fiskerne kan bekrefte. Hver eneste sommer er det mange tilreisende som bruker hele ferien sin nettopp ved disse elvebreddene, og trives med det. Fisketurister fra Italia, Tyskland, Sverige, Belgia og andre land finner flotte naturopplevelser og spenning i sin store lidenskap, og det er ikke få kamper som utspilles mellom fisk og fisker gjennom sommeren. Fiskestammen er sunn og kvalitetsmessig meget bra. Det er faktisk ikke så mange steder her til lands hvor man eksempelvis kan ta harr av den størrelsen som man her kan gjøre. Harr på oppimot 1 kg. tas det flere av hver eneste sommer. Harr er for mange av oss sportsfiskere en virkelig sportsfisk.
Ørretstammen er stor og sunn, og ørret på kiloen er heller ikke sjelden i disse vassdragene - og det finnes større...


http://www.laagen-fiskeelv.no/

Kommentarer

11.08.2011 22:46

Helge H.

Ja, jeg har en proff i nabolaget